Főzzünk?
Szenvedélyem a főzés...
Ételek, receptek, vendéglátó helyek, italok, kávézók, vegetáriánus étrend, paleo étrend, zöldségek, növények, gyógyteák, egészséges életmód
keress minket a facebookon!
Heti recept
Nagy kedvendc: Phat Thai
Phat Thai recept - csináljátok utánam
ผัดไทย
Thai étel
2 főre.
Thaiföld nemzeti étele. Akár egy ötcsillagos szállodában, akár egy utcai árus banánleveles tányérján szolgálják fel, ez a tésztaétel a thaiföldiek és a turisták kedvence. Ráadásul táj-jellegű, ahány országrész annyi íz, de a lényege, hogy mindegyik finom. Én egy 1959-ben kiadott, Chiang Maiban vásárolt szakácskönyvből fordítottam le. Emiatt vélem úgy, hogy talán ez jobban közelít az eredeti Phat Thai ízére, mint a mai korban elkészített tészta étel.
Csendben rossz főzni. Úgy hogy ajánlok nektek egy jó magyar dalt a Beatricétől:
Hozzávalók:
300 gramm rizstészta, legalább 30 percre langyos vízben előáztatva.
2 felvert tojás
120 gramm tofu, apróra vágva és ropogósra elősütve vagy 200 gramm apróra vágott csirkemell.
20 gramm fokhagyma(szár) metélőhagyma, 1 centis darabokra vágva
60 gramm babcsíra
3 evőkanál (45 ml) mogyoróolaj
1 evőkanál apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál szárított garnélarák (nem kötelező)
3 evőkanál pálmacukor vagy nyerscukor (nem kötelező)
3 evőkanál (45 ml) halszósz vagy szójaszósz
3 evőkanál földimogyoró, apróra törve
1 zöldcitrom, karikákra vágva
3 evőkanál széttépkedett korianderlevél
Elkészítés:
Süssük a fokhagymát és a szárított garnélarákot az olajban barnára.
Adjuk hozzá az előáztatott rizstésztát, kevergessük nagy lángon 3 percig, amíg a tészta megpuhul.
Adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a hal- vagy szójaszószt, a babcsírákat, a (fokhagyma) metélőhagymát, a tofut (vagy az apróra vágott csirkemellet) és a földimogyorót és élénken keverjük össze. Vegyük le a tűzről, amint a tojások jól megfőttek.
Tálaljuk zöldcitrom-szeletekkel és díszítsük apróra tépett korianderlevéllel.
Utóízesítésre tállaljunk mellé fokhagyma metélőhagymát, babcsírát, chilipelyhet (ha csípősen kedveljük) no meg apróra tört mogyorót és cikkekre vágott zöldcitromot. Így egyénileg ízlésünk szerint ízesíthetjük.
Ismét felhívom a figyelmet, hogy ez a recept 2 főre szól, tehát ha több személyre főzitek, akkor az alapanyagokat meg kell növelni.
Ezt mindig ideírom, ugye, hogy nem bonyolult?
Ha megfőzitek, megköszönöm, ha megírjátok.